Na hlavný obsah

Akiket senki se csíp: a szúnyogok

Már a trópusi társaik is itt vannak.

Akiket senki se csíp: a szúnyogok
Foto: TASR/František Iván

Javában tart a nagybetűs szúnyogszezon! Ráadásul nemcsak régi ismerőseink, a közönséges házi vagy dalos szúnyogok szívják a vérünket, hanem újabban már a trópusi vidékekről behurcolt társaik is. Merthogy mostanra térségünkben, így Szlovákiában is megtelepedett az egzotikus betegségeket terjesztő ázsiai tigrisszúnyog.

Első egyedeit még tavaly észlelték, a jelek szerint sikerült áttelelnie és helyi populációt kialakítania Pozsony Főrév városrészében. Már bő tíz éve is felbukkant, akkor azonban még eltűnt. 

Idén egyébként egy másik invazív faj, a japán bozótszúnyog egyedeit is regisztráltak az országban, konkrétan Kassán.

Szakemberek figyelmeztetnek: a szúnyogok csak a vírusok lehetséges hordozói, nem pedig a fertőzés okozói, tehát az előfordulásuk nem jelenti automatikusan a fertőző betegségek terjedését.

Vajon miről ismerhetjük fel őket, mit tehetünk ellenük és miféle kórokozókat adhatnak át? Kurucz Kornéliát, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusát, a Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának a tagját, egyben a Virológiai Nemzeti Laboratórium Betegségvektor és Betegségökológia Kutatócsoportjának a vezetőjét Rácz Vince kérdezte.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Nappali rovatban