Na hlavný obsah

A szegénységi küszöb alatt élő szlovákiaiak és magyarországiak közel felének nem telik rendes ételre

Az Eurostat összeállítása szerint ezek az adatok meghaladják az uniós átlagot.

A szegénységi küszöb alatt élő szlovákiaiak és magyarországiak közel felének nem telik rendes ételre
Emberek várnak az ételre egy kassai ételosztás során. Foto: TASR/František Iván

2023-ban a szegénységben élő magyarországiak 44,9 százalékának nem telt mindennap húsos, halas vagy vegetariánus ételre – derül ki az Eurostat összeállításából. Mint a 24.hu írja, ennél csak Szlovákiában rosszabb a helyzet, ahol 45,7 százalék ez az arány, és a teljes lakosság 17,8 százaléka is érintett, miközben Magyarországon ez utóbbi 14,7 százalék. Ezek az adatok messze meghaladják az uniós átlagot, az ugyanis a szegénységi küszöb alatt élők esetében 22,3 százalék, a teljes lakosság körében pedig 9,5 százalék.

A V4 országokat, valamint Romániát és Bulgáriát tekintve az olló a szegényebb és a jobb anyagi helyzetben élők között Szlovákiában és Magyarországon nyílt a legszélesebbre – nagyjából 30 százalékos különbséggel.

Míg Bulgáriában és Romániában a szegényebb csoportokban 40 százalék a nem megfelelően étkezők aránya, Csehországban csak 21,7, Lengyelországban pedig mindössze 9,6 százalék.

A 24.hu korábban arról is írt, hogy a magyarországi szülők harmada azért nem eszik eleget, hogy a gyerekeinek jusson étel.

(24.hu)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban