Na hlavný obsah

Trump: Egyedül Isten akadályozta meg, hogy az elképzelhetetlen megtörténjen

A korábbi elnök szürreális élménynek nevezte az ellene elkövetett merényletkíséretet.

Trump: Egyedül Isten akadályozta meg, hogy az elképzelhetetlen megtörténjen
Foto: TASR/AP/Gene J. Puskar

„Egyedül Isten akadályozta meg, hogy az elképzelhetetlen megtörténjen. Nem félünk, kitartóak maradunk hitünkben és dacosok a gonoszsággal szemben” – írta Donald Trump saját közösségi oldalán, az ellene szombaton a pennsylvaniai Butlerben elkövetett merénylet utáni második nyilvános bejelentkezésében.

A merénylet után Republikánus Párt várható elnökjelöltje New York Post című lapnak nyilatkozott egy repülőgép fedélzetén úton Milwaukee felé, ahol hétfőn kezdődik a Republikánus Párt jelöltállító gyűlése.

„Nekem most nem itt kellene lennem, halottnak kéne lennem. Nagyon szürreális érzés” – jelentette ki Trump

Donald Trump azt is elmondta, hogy a merényletkísérlet után átírta a jelöltállító gyűlésre eltervezett beszédét. Eredetileg „különösen kemény hangvételű” beszéddel készült, amelyben Joe Biden elnök kormányzását bírálta volna, de ehelyett most olyan szöveggel készül, amely reményei szerint inkább egyesíteni fogja az országot.

Egy szolgálaton kívüli 50 éves tűzoltó volt az a férfi, aki életét vesztette, amikor egy 20 éves támadó tüzet nyitott az újrázni készülő Donald Trumpra. Éppen a testével védte a feleségét és a két lányát, amikor a halálos lövések érték.

Rajta kívül még két férfi életveszélyes sebeket szerzett, a célpontnak, Donald Trumpnak pedig csak a fülét súrolta egy lövedék.

A világ vezető politikusai elítélték a merényletet. Rajta kívül még két férfi életveszélyes sebeket szerzett, a célpontnak, Donald Trumpnak pedig csak a fülét súrolta egy lövedék.

A világ vezető politikusai elítélték a merényletet. António Gutteres ENSZ-főtitkár a politikai erőszak megnyilvánulásának nevezte a támadást, hasonlóan Kier Starmer múlt héten beiktatott brit miniszterelnökhöz, aki szerint az ilyesminek semmilyen formában nincs helye társadalmunkban.

Fumio Kishida japán miniszterelnök kiemelte, hogy, szavaival élve „határozottan fel kell lépni a demokrácia kihívásait jelentő erőszak minden formája ellen“, de a demokrácia védelmét hangsúlyozta Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök is.

Benjámín Netanjáhú izraeli kormányfő megdöbbenését fejezte ki a támadás kapcsán, míg Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki ezen a héten találkozott az egykori elnökkel. úgy fogalmazott, „imái Trumphoz szólnak ezekben a sötét órákban“.

(népszava, denníkn)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban