Na hlavný obsah

Richard Takáč szerint legkorábban szeptemberben lehet tárgyalni az esetleges alkotmánymódosításról

A lehetséges módosítások többek között a házasság fogalmának a meghatározására is kitérnének.

Richard Takáč szerint legkorábban szeptemberben lehet tárgyalni az esetleges alkotmánymódosításról
Foto: TASR

Legkorábban szeptemberben lehet tárgyalni az esetleges alkotmánymódosítási javaslatokról – jelentette ki Richard Takáč Smer párthoz tartozó agrárminiszter a TA3 V politike című műsorának vasárnapi adásában.

A lehetséges alkotmánymódosítást a közelmúltban vetette fel Robert Fico miniszterelnök annak érdekében, hogy gátat vethessenek az állítása szerint terjedő, általa emlegetett progresszív és liberális ideológiák terjedésének.

Takač állítása szerint Fico a Dévényen elmondott beszédében valós társadalmi problémákra reflektált, a lehetséges alkotmánymódosítás kapcsán pedig olyan, Magyarország példájából kiinduló módosításokat is kilátásba helyezett, mint a házasság fogalmának egy férfi és egy nő közti kötelékként való bürokratikus és szimbolikus lefektetése.

A szakminiszter a KDH ellenzéki párttal való tárgyalást is kilátásba helyezte.

A vitaműsorban szintén jelenlevő Tamara Stohlová Progresszív Szlovákia ellenzéki párthoz tartozó képviselő az elmondottakat úgynevezett elterelő problémákként nevezte meg, mivel szerinte a kormány kizárólag a lakosság figyelmének elterelésére használja őket, hogy addig se az ország valódi gondjai legyenek tematizálva.

Takáč emellett azt állítja, hogy pártjukon belül egyáltalán nem érzékelhető szakadás az állítólagosan a társadalmi megbékélést szolgáló törvények elfogadását illetően és azt is leszögezte, hogy a korábban tervezett kerekasztal, melyen minden párt részt vehetett volna, jelenleg nem fog megvalósulni.

A témával kapcsolatban emellett kiemelte, hogy a szakosztályok jelenleg is intézív munkát folytatnak és őszre akár a lex atentát törvénycsomag második és harmadik része is elkészülhet.

Stohlová eközben a nemzeti parkok kapcsán szólalt fel, véleménye szerint ugyanis a kormány csökkenteni akarja azok védelmét, néhányat pedig akár fel is számolhatnak. Emellett az ellenzéki képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy szerinte a kormány egyátalán nincs felkészülve a klímaváltozás elleni küzdelemre, amit a szakminiszter elutasított.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban