Na hlavný obsah

Milyen következményekkel járhat, ha Orbán Viktor továbbra is eszközként használja a soros elnökséget saját politikai céljai megvalósítására?

Orbán Viktor „diplomáciai kalandozása” már azelőtt lerombolta az Európai Unió és a tagállamok magyar elnökségbe vetett bizalmát, hogy Budapest egyáltalán megkezdte volna annak kiépítését.

Milyen következményekkel járhat, ha Orbán Viktor továbbra is eszközként használja a soros elnökséget saját politikai céljai megvalósítására?
Foto: TASR/AP/Mark Schiefelbein

A magyar uniós elnökségtől a legtöbben azt várták, hogy adminisztrációs feladatokra szorítkozik majd, ehelyett Orbán Viktor partizánmódra végrehajtott békemissziója néhány nap alatt a feje tetejére állította az uniós politikát.

A különös fordulatokban bővelkedő nemzetközi turné annyira felkavarta az állóvizet, hogy hat uniós tagállam már azt vizsgálja, hogyan bojkottálhatja a soros magyar elnökség hivatalos programjait.

Közülük Svédország már be is jelentette, hogy miniszterei nem lesznek jelen a nyári informális találkozókon. A Bloomberg és az Euractiv értesülései szerint azonban Észtország, Finnország, Lettország, Lengyelország és Litvánia sem áll messze a végleges döntés meghozatalától.

Milyen következményekkel járhat, ha a magyar miniszterelnök továbbra is eszközként használja a soros elnökséget saját politikai céljai megvalósítására? Erről is beszélgettet Jeszenszky Géza történésszel, Magyarország korábbi külügyminiszterével Tilajcsík Dóra a hétfői Reggeliben

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban