Na hlavný obsah

Rálőttek Donald Trump korábbi amerikai elnökre

A volt amerikai elnök a vérző füléhez kapott a kampány gyűlésen az eldördült lövések után. Az elkövetőt lelőtték.

Rálőttek Donald Trump korábbi amerikai elnökre
Foto: TASR/AP/Gene J. Puskar

Lövések dördültek el Donald Trump volt amerikai elnök szombati választási gyűlésén a pennsylvaniai Butlerben. A lövések után Trump a vérző füléhez kapott, majd az emelvény mögé bukott.

A republikánus elnökjelöltet ezután testőrei gyűrűjében vitték le a színpadról. Trump végig eszméleténél volt, mielőtt a biztonságiak elszállították.

Az elkövetőt is azonosították. 20 éves pennsylvaniai férfit, Thomas Matthew Crookst lelőtték. A merénylő motivációiról egyelőre semmit se tudni.

Az elkövetőn kívül életét veszítette a gyűlés közönségének egyik tagja, két további személy pedig súlyosan megsérült – derült ki butler megye kerületi ügyészének közleményéből.

Az ügyész szerint a lövéseket egy több száz méterre lévő épületből adhatták le, a merénylőt pedig az amerikai titkosszolgálat, a Secret Service ügynökei iktatták ki.

A korábbi elnök a támadás után két órával tett közzé egy bejegyzést saját közösségi platformján, a Truth Socialon melyben megerősítette, hogy fülén érte a találat, állapota pedig stabil, emellett köszönetet mondott a Secret Servicenek a gyors reagálásért.

Azóta Trump szóvivője, valamint fia, ifjabbik Donald Trump is megerősítették, hogy a republikánus politikus jól van. Joe Biden elnök egy rendkívüli sajtótájékoztató során ítélte el a Trumpot ért támadást, melyet szavaival élve „betegesként“ nevezett meg, emellett kiemelte, hogy amint a republikánus elnökjelölt elérhető lesz, fel fogja hívni.

(telex)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban