Na hlavný obsah

Peter Pellegrini szerint az STVR-törvény nem alkotmányellenes és a szólásszabadságot sem sérti

Az államfő reméli, nem kell majd szégyenkezni az STVR tanácsának tagjai miatt

Peter Pellegrini szerint az STVR-törvény nem alkotmányellenes és a szólásszabadságot sem sérti
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Peter Pellegrini köztársasági elnök állítása szerint azért írta alá az RTVS-t megszüntető és STVR-t létrehozó törvénymódosítást, mert azzal kapcsolatban nem áll fenn az alkotmányellenesség gyanúja és a szólásszabadságot sem sérti meg. Emellett úgy véli a törvény összhangban van az ide vonatkozó nemzetközi normákkal.

Mindennek tudatában ugyanakkor az államfő bízik benne, hogy az STVR tanácsába a megfelelő szakértők kerülnek majd, még úgy is, hogy csökkentették a belépéshez szükséges követelményeket.

Az államfő a közösségi oldalán azt írta, hogy bízik abban, hogy a a minisztérium és a parlament olyan személyeket nevez ki, illetve választ meg a testületbe, akik miatt nem kell majd szégyenkeznie a lakosságnak.

Pellegrini kiemelte, hogy ha a kormánykoalíció nagyobb szakértelmet ígért a közmédia működtetésében, akkor azt szakértők bemutatásával kell bebizonyítaniuk, nem pedig olyan jelöltekkel akik alapvető tudományos tényeket kérdőjeleznek meg.

Az államfő végezetül figyeleztette a kormánykoalíciót, hogy 2025 augusztusában hatályba lép az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának közös rendelete, mely a média- és szólásszabadság előmozdítását hivatott elérni, így 13 hónapjuk van arra, hogy az irányelveknek megfelelő médiumot alakítsanak ki.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban