Na hlavný obsah

A hadkötelezettség ellen tiltakoztak az ultraortodox zsidók Izraelben

Jeruzsálemben a rendőrség a tüntetők ellen vízágyút vetett be.

A hadkötelezettség ellen tiltakoztak az ultraortodox zsidók Izraelben
Foto: TASR/AP/Ohad Zwigenberg

Izraelben több ezer ultraortodox zsidó tiltakozott a hadseregbe való behívásuk ellen azt követően, hogy múlt hét kedden a legfelsőbb bíróság egyhangúlag elfogadta a hadkötelezettség kiterjesztését.

A Jeruzsálemben történt tüntetések során sajtóértesülések szerint összetüzés alakult ki a rendőrök és a tüntetők között, így előbbiek vízágyút is bevetettek a tiltakozás feloszlatására, öt embert pedig őrizetbe vettek.

A katonai szolgálat a legtöbb izraeli számára kötelező, az ultraortodox férfiak egy jelentős része azonban eddig mentességet élvezett ez alól, ami számos alkalommal váltott már ki nemzetközi felháborodást.

Az izraeli bíróság döntése nagyjából 63 ezer állampolgárt érint és elsősorban a Gázai övezet folyamatos támadás alatt tartása és a Hezbollah radikális síta szervezettel való konfliktus eszkalálódásától tartva hozták azt meg.

Az ultraortodox pártok nem értenek egyet a döntéssel, annak hatályba lépése esetén pedig kiléphetnek a Benjámín Netanjáhú által vezetett koalíciból, ami annak összeomlásához vezethet.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban