Na hlavný obsah

A választások előtti vita után felvetődött Biden visszaléptetésének gondolata

A jelenleg regnáló amerikai elnök Donald Trumppal folytatott vitájá során többször nehezen és halkan beszélt.

A választások előtti vita után felvetődött Biden visszaléptetésének gondolata
Foto: TASR/AP/John Bazemore

Joe Biden amerikai elnök és republikánus elődje, Donald Trump első, választások előtti vitája újraélesztette a találgatásokat, hogy a kampány jelenlegi szakaszában lehetséges-e Biden leváltása a Demokrata Párt listáján – erről a New York Times, az egyik legbefolyásosabb amerikai lap számolt be, amelynek szerkesztősége a pénteki számban felszólította Bident, mondjon le, és adja át a helyét egy másik jelöltnek.

A 81 éves elnök a 78 éves riválisával folytatott vitában többször nehezen, halkan beszélt, és nem fejezte be egyes mondatait. Ez elmélyítette a félelmeket, hogy Biden alkalmas-e egy ilyen felelősségteljes tisztség ellátására.

Kamala Harris (59) alelnök és Gavin Newsom (56) kaliforniai kormányzó nevét emlegetik a leggyakrabban a lehetséges utódlással kapcsolatban.

Mivel az előválasztás már véget ért, a jelöltváltás az augusztusi demokrata jelölőgyűlésen történhetne meg.

A párt alapszabálya tartalmaz arra vonatkozó rendelkezéseket, hogy a jelöltek helyettesítésére is sor kerülhet, ha megüresedik a hely. Ehhez azonban Bidennek önként kellene lemondania – írja a NYT. A lap szerint azonban erre semmi jel nem utal

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban