Na hlavný obsah

Elkezdődött az EU-csúcs

A centrumpártak már megállapodtak a legmagasabb pozíciókról, de a tagállamok között még nagy lesz a verseny a többi tisztségért.

Elkezdődött az EU-csúcs
Foto: TASR/AP/Geert Vanden Wijngaert

Csütörtökön délután kettőkor elkezdődött a júliusi EU-csúcs, ahol a tagállamok állam- és kormányfőinek el kell dönteniük, hogy kik, milyen módon és milyen célok mentén vezessék az Európai Uniót az elkövetkezendő öt évben.

Ugyan a négy legmagasabb politikai pozícióról még korábban megállapodtak az európai centrumpártok, de nagy lesz a verseny a tagállamok között a többi pozícióért.

Kedden a három mainstream európai pártcsalád, a jobbközép-kereszténydemokrata Európai Néppárt, a szociáldemokrata S&D és a liberális Renew EU tárgyalói megegyeztek, hogy pártcsaládjaik egymás között osztják el az EU négy legfontosabb pozícióját.

Ígyaz Európai Bizottság élére a kereszténydemokrata Ursula von der Leyent szánják; az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács élére a szocialista Antonio Costa egykori portugál miniszterelnököt; az EU külügyi és biztonsági főképviselőjének a liberális Kaja Kallas észt miniszterelnököt; míg az Európai Parlament elnöke a máltai Roberta Metsola lesz.

(index)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban