Na hlavný obsah

Vádalkut kötött Amerika és Julian Assange, a WikiLeaks alapítója

Öt év londoni vizsgálati fogság tért haza Ausztráliába az előzelegesen tíz millió titkos amerikai diplomáciai táviratatot megszerzett Assange.

Vádalkut kötött Amerika és Julian Assange, a WikiLeaks alapítója
Julian Assange, a WikiLeaks alapítója Foto: TASR/AP/Kirsty Wigglesworth

Öt év vizsgálati fogság után a brit hatóságok szabadon engedték Julian Assange-t, a WikiLeaks alapítóját, miután egy vádalku miatt az amerikai hatóságok lemondtak a kiadatásáról. Assange már elhagyta Londont és hazatért hazájába, Ausztráliába.

A WikiLeaks hozzávetőleges becslések szerint több mint tíz millió titkos amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg, majd adta át médiapartnereinek. Assange öt évig várt kiadatási őrizetben egy londoni börtönben, miután az Egyesült Államok kiadatását kérte a britektől.

A vádalkuban Assange elismerte bűnösségét nemzetvédelmi dokumentumok megszerzésére és nyilvánosságra hozatalára szőtt összeesküvésben, és ennek nyomán az eljáró amerikai bíróság 62 havi – vagyis a londoni kiadatási őrizetben töltött idővel megegyező időtartamú – szabadságvesztésre ítéli és a büntetést így letöltöttnek nyilvánítja. Assange-t korábban a svéd hatóságok is körözték szexuális bűncselekmények gyanújával, de a körözést végül visszavonták.

(mti, telex)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban