Na hlavný obsah

Peter Pellegrini prágai látogatása a cseh elnöki hivatal szerint a párbeszéd kialakításának alapja

A nemrég beiktatott szlovák államfőt szerdán fogadja Petr Pavel cseh köztársasági elnök.

Peter Pellegrini prágai látogatása a cseh elnöki hivatal szerint a párbeszéd kialakításának alapja
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Peter Pellegrini szlovák államfő szerdai prágai látogatása a cseh elnöki hivatal szerint a nyílt párbeszéd kialakításának alapját képezi majd a két államfő között, amivel megelőzhetők az esetleges bonyodalmak vagy félreértések.

A cseh elnöki iroda hozzátette, a közös kapcsolatok alapja annak ellenére is sértetlen, hogy komoly külpolitikai kérdésekben jelenleg nincs egyetértés a két ország között.

A két államfő egyebek mellett a szlovák kormányfő elleni merénylet után kialakult helyzetről és a kétoldalú kapcsolatok erősítéséről fog tárgyalni. Emellett szóba kerülhetnek gazdasági, energetikai kérdések, amelyek bőségesen kínálnak együttműködési lehetőségeket – közölte a hivatal.

Külpolitikai téren a washingtoni NATO-csúcs, a védelmi együttműködés és az Ukrajna elleni orosz háború, valamint a közel-keleti helyzet lesz terítéken.

Peter Pellegrini államfőként első hivatalos külföldi útjára utazik Prágába, Petr Pavel cseh államfő mellett találkozik Petr Fiala kormányfővel is, továbbá a cseh képviselőház és a szenátus vezetőivel.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban