Na hlavný obsah

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint Oroszország több területen megsértette az emberi jogokat a Krím elcsatolása után

Oroszország elutasítja ezt a döntést.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint Oroszország több területen megsértette az emberi jogokat a Krím elcsatolása után
Az Emberi Jogok Európai Bíróságának strasbourgi épülete. Foto: TASR/AP

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden kimondta, hogy Oroszország a Krím félsziget 2014-es annektálása óta több területen is megsértette az emberi jogokat.

Az ukrán panaszra reagáló határozatban a bíróság szerint többek között az élethez való jog megsértése, embertelen vagy megalázó bánásmód, a vallásszabadság korlátozása és a véleménynyilvánítás szabadságának megsértése történt orosz részről.

„A Bíróság egyhangúlag úgy döntött, hogy Oroszországnak sürgősen intézkedéseket kell hoznia az érintett foglyok biztonságos hazatéréséről, akiket a Krímről az Orosz Föderáció területén lévő fogva tartási létesítményekbe szállítottak“ – jelentette az EJEB.

Oroszország elutasítja a döntést, mivel az Európa Tanácsból kizárták, miután 2022 februárjában megkezdte Ukrajna lerohanását. Az EJEB azonban továbbra is ítélkezhet olyan eseményekről, amelyek Oroszország kizárása előtt történtek.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban