Na hlavný obsah

A kulturális miniszter védi, az SaS támadja az STVR-ről szóló törvényjavaslatot

Még tart a vita az STVR-ről szóló törvényjavaslat kapcsán.

A kulturális miniszter védi, az SaS támadja az STVR-ről szóló törvényjavaslatot
Foto: TASR

Martina Šimkovičová (SNS-jelölt) kulturális miniszter szerint a Szlovák Televízióról és Rádióról (STVR) szóló törvényjavaslat célja az intézmény közszolgálati jellegének megerősítése, valamint a pluralizmus, a demokrácia elveinek és a szabad alkotás lehetőségének a betartása.

A második olvasatban lévő javaslat bemutatását követően a tárcavezető arról is beszélt, hogy véleménye szerint a szlovákiai médiában értelmét veszítette a duális rendszer, mivel mind fogalmazott, „egységesültek az alkotók véleményei, amelyek jelenleg minimálisan különböznek a többi kereskedelmi mainstream médiumokétól”. A miniszter szerint az új jogszabály javítja az újságírói munka és a közszolgálatban dolgozók munkavégzésének feltételeit.

Ellenkező véleményen van Branislav Gröhling. Az SaS elnöke a párt mai sajtótájékoztatóján kijelentette, az STVR-ről szóló törvényjavaslat célja a közszolgálati televízió és rádió politikai befolyás alá vonása, és az adások tartalmának meghatározása. Szerinte a koalíciónak nincsenek érvei és adatai, csupán általános frázisokat használ a törvénymódosítás szükségességét illetően, mivel nem tudja megmagyarázni a javaslat célját. A párt hangsúlyozta, hogy a közszolgálati médiumoknak képesnek kell lenniük arra, hogy a kormányhoz is kritikusan viszonyuljanak. Tomáš Szalay (SaS) képviselő hozzátette: a javaslat ellentétben áll az uniós szabványokkal.

Az SaS továbbá bírálta, hogy a javaslatról szóló vitát 12 órára korlátozták. Mária Kolíková (SaS) képviselő szerint Peter Pellegrini államfőnek nem kellene aláírnia a törvényt.

Az STVR-ről szóló tervezet szerint a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) új neve Szlovák Televízió és Rádió (STVR) lesz. Az igazgatót egy kilenctagú testület választja meg, amelynek négy tagját a kulturális minisztérium jelöli.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban