Na hlavný obsah

Pellegrini erős pozíciót akar kiharcolni Šefčovič számára az EU-csúcson

Pellegrini a Smer-SD és a Hlas-SD PES-tagságára is rákérdez az EU-csúcson.

Pellegrini erős pozíciót akar kiharcolni Šefčovič számára az EU-csúcson
Foto: TASR/AP/Geert Vanden Wijngaert

Szlovákia erős pozíciót szeretne kiharcolni az EU-csúcson Maroš Šefčovič számára a következő időszakra az Európai Bizottságban – jelentette ki Peter Pellegrini köztársasági elnök az Európai Tanács rendkívüli ülésének kezdetén, ahol az uniós intézményekben betöltendő legfontosabb pozíciókról egyeztetnek.

Hétfő este Brüsszelben találkoztak az uniós kormányfők és államfők, hogy a június eleji európai parlamenti választás eredményének fényében döntsenek a legfontosabb tisztségekről, vagyis arról, ki lesz az EB, illetve az Európai Tanács elnöke a következő öt évben, továbbá hogy ki irányítsa az unió külpolitikáját. Szlovákiát a még lábadozó Robert Fico miniszterelnök helyett Peter Pellegrini köztársasági elnök képviseli a rendkívüli csúcson.

Az államfő arra is ki akarja használni az EU-csúcsot, hogy a a szocialista pártcsaládba tartozó uniós vezetőknél a Smer és a Hlas visszatérésének lehetőségéről érdeklődjön az Európai Szocialista Pártba, amely felfüggesztette a tagságukat.

A pártcsalád vezetése tavaly októberben döntött a Smer tagságának és a Hlas társult tagságának felfüggesztéséről, mivel jelentős mértékben eltértek az Európai Szocialista Párt értékeitől, ezzel Robert Ficonak, a Smer elnökének megnyilvánulásaira reagáltak. A Smer és a Hlas csatlakozása további hat képviselőt jelentene az európai szocialisták számára.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban