Na hlavný obsah

Hivatalba lépett Szlovákia új államfője, továbbra is megy a harc a házelnöki posztért, szlovák állampolgár került ukrán hadifogságba

Belpolitikai összefoglaló Szilvássy Józseffel.

Hivatalba lépett Szlovákia új államfője, továbbra is megy a harc a házelnöki posztért, szlovák állampolgár került ukrán hadifogságba
Foto: TASR, SITA

Zuzana Čaputová mandátuma a múlt hétvégén lejárt, így szombaton beiktatták hivatalába Szlovákia új köztársasági elnökét, aki politikai pályafutását még 2002-ben kezdte képviselői aszisztensként. Peter Pellegrini az önálló Szlovákia 1993-as megalakulása óta az ország hatodik államfője. A beiktatási beszédében azt igérte, hogy egyesíti Szlovákiát és egy összetartó nemzet vízióját szeretné felkinálni az ország lakosai számára.

Nem szűntek meg a problémák a kormánykoalícióban azzal, hogy Pellegrini elfoglalta az államfői székét. A korábban betöltött házelnöki pozíciójáért továbbra is megy a kardoskodás. Az SNS elnöke Andrej Danko elfogadná a pozíciót, többek között a védelmi miniszter Robert Kaliňák is az ő kinevezését szorgalmazza.

Azonban a Hlas nem szívesen engedné ki a kezéből ezt a posztot, továbbra is tartják magukat, hogy a koalíciós szerződés alapján ők delegálhatnak jelöltet. Azonban valószínűleg csak szeptemberben fognak dönteni arról, hogy ki vezeti majd a parlament gyűléseit.

A hadifogságba esett egy szlovák állampolgár, aki Oroszország oldalán állt a háborúban Ukrajnában. Jaroslav H. az első uniós állampolgár aki megadta magát az ukrán hadseregnek. A cseh Deník N internetes portál készített vele interjút az ukrán titkosszolgálat (SBU) közbenjárásával.

Közéleti-politikai összefoglaló Szilvássy József újságíróval a Pátria Rádióban. A műsort Kálmán Norbert vezette.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban