Na hlavný obsah

A lex merényletről vitatkozott Robert Kaliňák és Michal Šimečka

Gyorsított eljárásban való elfogadáshoz ragaszkodik a védelmi miniszter, amit a Progresszív Szlovákia elnöke elutasít.

A lex merényletről vitatkozott Robert Kaliňák és Michal Šimečka
Rendőri felügyelet Robert Fico lakhelyénél. Foto: TASR/Jakub Kotian

Robert Kaliňák védelmi miniszter szerint szükség van a lex merénylet elfogadására, és a Smer ragaszkodik a gyorsított eljáráshoz. Kaliňák ezt a hírtelevízió vitaműsorában fejtette ki, ahol vitapartnere Michal Šimečka volt. A Progresszív Szlovákia vezetője szerint semmi szükség a jelenlegi törvények szigorítására.

Kaliňák egyebek mellett azzal érvelt, hogy szabályozni kell a nagygyűléseket és tüntetéseket, nehogy egy engedélyezett rendezvényt ellentüntetők zavarjanak meg, hanem mindenki szabadon kifejezésre juttathassa véleményét.

Michal Šimečka többször kételyének adott hangot, hogy miért kell a törvényt gyorsított eljárásban tárgyalni, mikor a merénylet kivizsgálás még le sem zárult, azonkívül érthetetlen számára, hogyan függ össze a közjogi méltóságok biztonsága a mandátumuk lejárta utáni életjáradékkal, illetve a tüntetések szervezésével, amilyenek 30 éve valósulnak meg az országban.

Peter Pellegrini államfővé választása kapcsán Robert Kaliňák azt emelte ki, hogy egész sor politikai tisztséget töltött be eddig, ami áttekinthetővé teszi számára az átlagos problémákat. Michal Šimečka viszont kételkedik abban, hogy pártok felett tud-e majd állni, ha megmaradt a Hlas-SD alapító elnökének, ami egyértelműen koalíciós politikussá teszi őt.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban