Na hlavný obsah

Juraj Blanár támogatja az ENSZ Biztonsági Tanácsának Gázai övezetről szóló határozatát

A külügyminiszter kiemelte, hogy a Közel-Kelet békéje és stabilitása Szlovákia állandó érdeke.

Juraj Blanár támogatja az ENSZ Biztonsági Tanácsának Gázai övezetről szóló határozatát
Foto: TASR/Jakub Kotian

Juraj Blanár szlovákv külügyminiszter örömmel fogadta, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetének Biztonsági Tanácsa elfogadta a Gázai övezet helyzetének rendezéséről szóló, Egyesült Államok által benyújtott javaslatot – derül ki a Külügyminisztérium kommunikációs osztályának közleményéből.

Blanár kiemelte, hogy a Közel-Kelet békéje és stabilitása Szlovákia állandó érdeke, ezért az ország külügyi tárcája már régóta szorgalmazza a helyi konfliktusok diplomáciai rendezését.

Ezzel összefüggésben kitért arra is, hogy Szlovákia támogatja az Izrael és egy független Palesztin állam közti kétállami megoldás kidolgozását, a tárcavezető szerint ugyanis egyedül ez garantálhatja a térség tartós békéjét.

A BT által elfogadott javaslat egyértelmű elköteleződést fejez ki az izraeli hadsereg és a Hamász radikális szervezet közti mihamarabbi tűzszünet támogatására és egy hosszútávú béketerv is a részét képezi. A Joe Biden amerikai elnök által benyújtott javaslatot érintő szavazás során Oroszország tartózkodott.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban