Na hlavný obsah

A Fidesz nyerte az EP választást Magyarországon

Magyar Péter által vezetett Tisza Párt lett a második.

A Fidesz nyerte az EP választást Magyarországon
Foto: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Magyarországon a Fidesz kormánypárt nyerte az Európai Parlamenti választást, a megszerzett több, mint 44 és fél százalékos eredmény azonban a párt valaha volt leggyengébb teljesítménye.

Az EP választás második helyezettje a Magyar Péter által vezetett Tisztelet és Szabadság, azaz Tisza Párt lett, akik a szavazatok közel 29,8 százalékát szerezték meg.

Harmadik helyen végzett, több, mint 8,1 százalékos eredménnyel a DK, MSZP és Párbeszéd pártok által állított közös lista, míg a szélsőjobboldali Mi Hazánknak a szavazatok közel 6,8 százalékát sikerült megszereznie, ezzel a negyedik helyre kerülve.

Nem érte el a belépési küszöböt a Momentum közel 3,7, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt közel 3,6, a Jobbik-konzervatívok 1 és az LMP közel 0,9 százalékos eredménnyel.

Az eredmények alapján a Fidesz 11, a Tisza 7, a közös ellenzéki lista 2, míg a Mi Hazánk 1 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.

A Fidesz az elmúlt húsz évben utoljára 2004-ben, még ellenzéki pártként végzett 50 százalékos támogatottság alatt, amikor a szavazatok kevesebb, mint 47 és fél százalékát szerezték meg, ezzel szemben a Tisza párt az elmúlt 14 év ellenzéki eredményeihez viszonyítva rekordszintű támogatottságot ért el.

(telex)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban