Na hlavný obsah

Visszacsinálhatja a brexitet a Munkáspárt, ha a várakozásoknak megfelelően ők nyerik az egy hónap múlva esedékes brit választásokat?

Nagy-Britannia problémáinak zömét máig az Európai Unióból való kilépés okozza. Mivel azonban a közelgő parlamenti választások után a Munkáspárt kerülhet hatalomra, mindenki arra kíváncsi, hogy győzelmük esetén visszacsinálják -e a brexitet.

Visszacsinálhatja a brexitet a Munkáspárt, ha a várakozásoknak megfelelően ők nyerik az egy hónap múlva esedékes brit választásokat?
Sir Keir Starmer, a brit Munkáspárt vezetője. Foto: SITA/AP/Victoria Jones

Nagy-Britannia pontosan egy hónap múlva választ. És bár a kormányzó konzervatívok támogatottsága eddig is hagyott némi kívánnivalót maga után, a sebtében bejelentett voksolás hírére a polgárok bizalma tovább csökkent a Rishi Sunak vezette tömörülésben.

Számszerűsítve a lakosok alig 6 százaléka elégedett a hamarosan leköszönő kabinet ténykedésével, derül ki egy a napokban közzétett felmérésből.

Az adatok láttán egyes elemzők már borítékolták a Munkáspárt győzelmét, és egyúttal azt is meglebegtették, hogy sikerük esetén esély nyílhat arra, hogy visszacsinálják a sokak által máig elhibázottnak vélt brexitet.

De valóban lehetséges lenne a szigetország újbóli csatlakozása? Erről kérdezte Gálik Zoltánt, a budapesti Corvinus Egyetem docensét Tilajcsík Dóra a keddi Reggeliben.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban