Na hlavný obsah

Borrell: Izrael ne fenyegesse a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság bíráit

A bíróság főügyésze szerint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Yoav Galant védelmi miniszter is büntetőjogi felelősséggel tartozik a Gázai övezetben zajló konfliktussal összefüggésben.

Borrell: Izrael ne fenyegesse a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság bíráit
Josep Borrell 2022. szeptember 21-én, New Yorkban. Foto: TASR/AP

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője pénteken felszólította Izraelt, hogy ne „félemlítse meg és ne fenyegesse“ a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) bíráit, amiért a bíróság főügyésze, Imran Khan – a Hamász palesztin militáns mozgalom vezetőin kívül – Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Yoav Galant védelmi miniszter ellen is nemzetközi elfogatóparancsot kért.

Khan azzal érvelt, hogy okkal feltételezhető, hogy a megnevezett személyek mindegyike büntetőjogi felelősséggel tartozik háborús és emberiesség elleni bűncselekményekért a Gázai övezetben zajló konfliktussal összefüggésben.

Izrael kedden felszólította „a civilizált világ nemzeteit“, hogy emeljék fel szavukat Khan kérése ellen, és kijelentette, hogy nem fogja tiszteletben tartani az ilyen elfogatóparancsokat, ha azokat kiadják.

(AFP)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban