Na hlavný obsah

Az EU június 25-én tervezi megkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával

Az Európai Unió június 25-én - a kormány- és államfők brüsszeli EU-csúcstalálkozójának napján - kívánja megkezdeni a hivatalos csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával.

Az EU június 25-én tervezi megkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával
Dorin Recean Moldova miniszterelnöke és Josep Borrell az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Foto: TASR/AP/Geert Vanden Wijngaert

Az EU vezetői még tavaly decemberben egy csúcstalálkozón nyitották meg az ajtót Ukrajna és Moldova előtt. A Kijevvel és Kisinyovval folytatott tényleges tagsági tárgyalások megkezdéséhez szükséges jogi eljárás azonban több hónapig késett, részben az Ukrajna tagságával szembeni magyar ellenállás, valamint az attól való félelem miatt, hogy az uniós bővítés fontos kampánytémává válhat az európai parlamenti választások előtt.

Az EU-hoz való csatlakozás formális jóváhagyása jelentős lökést jelentene, különösen Ukrajna számára, amely harmadik éve védekezik az orosz agresszió ellen.

Magyarország azonban továbbra is akadályt jelent, ahogy a decemberi csúcstalálkozón is – írja a Politico. Budapest jelezte, hogy megoldatlan kérdései vannak az ukrajnai magyar kisebbség státuszával kapcsolatban. Kijev azonban már intenzív kétoldalú megbeszéléseket folytatott Budapesttel ezen aggályok kezelése érdekében. Az ukrán fél mind a 11, Magyarország által felvetett témakörben intézkedéseket javasolt, és most Budapest válaszát várja.

(tasr, politico)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban