Na hlavný obsah

Szalay Zoltán: Utoljára a Mečiar-korszakban volt ekkora a megosztottság Szlovákiában

Hunčík Péter pszichiáter szerint is feszélyezett a társadalom állapota a polarizáltság miatt.

Szalay Zoltán: Utoljára a Mečiar-korszakban volt ekkora a megosztottság Szlovákiában
Egy férfi imádkozik a besztercebányai Roosevelt kórház előtti téren. Foto: SITA/AP/Erdős Dénes

Egy olyan időben történt a merényletkísérlet, amikor a társadalom a végletekig megosztott, „utoljára a Mečiar-korszakban volt ekkora a megosztottság Szlovákiában“ – jelentette ki Szalay Zoltán újságíró (Napunk) a Pátria Rádió Délidő című (szombat) délelőtti műsorában.

Aggodalmának adott hangot, hogy megismétlődhet a koronavírusjárvány idején és az ukrajnai orosz agresszió megindítása után tapasztalt forgatókönyv, amikor a kezdeti szolidaritáshullámot követően a visszájára fordultak a dolgok.

Beszélgetőpartnere, Hunčík Péter pszichiáter szerint a napjainkban normává vált, hogy a társadalom végletekig megosztott. Úgy véli, rendkívül veszélyes, hogy kikerült az a felvétel, amelyen a merénylő elmondta, mi volt az indoka a miniszterelnök elleni támadásának, mivel ez táplálhatja az önbíráskodás kultúráját.

Szalay szerint azért gondolhatta valaki azt, hogy a kezébe vegye a dolgokat, mivel általános a bizalmatlanság a demokratikus intézményekben. Szerinte a bizalom újraépítése mindenképp hosszú folyamat lesz.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban