Na hlavný obsah

A Szövetség csütörtöki sajtótájékoztatóján a kormányprogramot véleményzte

Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke a kormányprogramot terjedelmesnek, kevésbé ambiziózusnak nevezte, amely ugyanakkor kevés konkrétumot tartalmaz és egy elszalasztott lehetőség arra, hogy Szlovákia négy év múlva jobb hely legyen.

A Szövetség csütörtöki sajtótájékoztatóján a kormányprogramot véleményzte
Foto: SITA/Diana Černak

Három területet emelt ki a dokumentumból, amelyek hiányosságait részletezte.

Az infrastrukturális részről elmondta, mind az autópálya- és gyorsforgalmiút-, mind a vasúti hálózattal kapcsolatos fejesztések mellőzik Dél-Szlovákiát, miközben például a R2-es és az R7-es folytatásának előkészítése előrehaladott állapotban van és viszonylag olcsó is lenne.

Mint elmondta, az oktatásügyi rész teljesen megfeledkezik a kisebbségekről, a kultúrát illetően beszélt a rádió és televízió helyzetéről, amelynek szétválasztása mögött politikai indítékot feltételez. Kitért a kormánytól független alapok statútumának megváltoztatására. Szerinte a probléma az, hogy erősíteni szeretnék a kulturális minisztérium jelenlétét a bizottságokban, amelyek a forrásokat elosztják.

A legkritikusabb résznek a kisebbségekkel foglalkozó oldalt tartja, hiányolja a kisebbségi törvény, a kisebbségi hivatal és a nyelvhasználat említését. A törvényt egyébként épp az előző Fico-kormány idején kezdték előkészíteni, az Alkotmány és különféle nemzetközi egyezmények is köteleznének erre.

A Szövetség örült volna, ha a preambulum megváltoztatása vagy a kettős állampolgárság engedélyezése is szerepelt volna a programban, valamint az önkormányzati modell átültetése az oktatás és a kultúra területén.

A párt néhány héten belül tartja tisztújító ülését, az új vezetőség feladata lesz, hogy eldöntse, milyen stratégiát követ majd a kormánnyla való kommunikációban.

(Pátria Rádió)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban