Na hlavný obsah

Izrael nélkül tárgyalnak a békéről a Kairói Béke Csúcstalálkozón

A közel-keleti békefolyamat felújítására szólítottak fel szombaton a Kairói Béke Csúcstalálkozón az arab országok, egyúttal elítélték a Gázai övezet izraeli bombázását.

Izrael nélkül tárgyalnak a békéről a Kairói Béke Csúcstalálkozón
Abd el-Fattáh esz-Szíszi (b) egyiptomi elnök, Tamím bin Hamád al-Tání sejk (k) Katar emírje és Ahmed Aboul Gheit (j) Foto: SITA/AP

A találkozót Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök kezdeményezte, és 34 ország vezetője vett részt rajta, – köztük az arab államok jelentős része, több nyugati állam képviselője, az ENSZ, az Arab Liga és az Afrikai Unió, illetve Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Annalena Baerbock német külügyminiszter.

Izrael azonban nem volt ott, ahogy az Egyesült Államok is csak alacsonyabb szinten, kairói nagykövetségének ideiglenes ügyvivőjével képviseltette magát. A résztvevők egy kiterjedt regionális háború megelőzésének módozatait vitatták meg.

António Guterres ENSZ-főtitkár azonnali tűzszünetet és a túszok szabadon bocsátását követelte, és közölte, mindent meg kell tenni a vérontás megállítása és a két független állam létrehozása érdekében.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban