Na hlavný obsah

Rakétaeső zúdult Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből

Sok halálos és sebesült izraeli áldozata van a Hamász támadásának Izraelben.

Rakétaeső zúdult Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből
Foto: SITA/AP

Rakéták tömegét lőtték Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből szombat reggel, fegyveres terroristák tucatjai hatoltak be izraeli településekre – jelentette a helyi média.

A Hamász iszlamista palesztin szervezet fegyveresei támadásának eddig legkevesebb 22 izraeli halálos és több mint 500 sebesült áldozata van az izraeli mentőszolgálat és a kórházak szombat kora délutáni közlése szerint. A meglepetésszerűen támadó fegyveresek elhurcoltak ismeretlen számú izraeli túszt a Hamász uralta Gázai övezetbe.

A szárazföldi támadásban a fegyveresek több mint tíz olyan izraeli települést támadtak meg, amely közel van az övezethez. A támadással párhuzamosan a Hamász fegyveresei az övezetből több mint 2500 rakétát lőttek már ki Izraelre szombaton. Izrael teljes mozgósítást rendelt el, Benjámin Netanjahu miniszterelnök pedig kijelentette, hogy Izrael háborúban áll.

„Irán támogatja a Hamász mozgalom Izrael elleni támadását” – jelentette be Ali Khamenei ajatollah, Irán legfőbb vezetőjének egyik befolyásos tanácsadója. A meglepetésszerű támadást látványos műveletnek nevezte. „Támogatjuk ezt a műveletet, és biztosak vagyunk benne, hogy a cionista rezsim elleni ellenállási front is támogatni fogja ezt az ügyet” – tette hozzá Rahim Szafavi.

A libanoni Hezbollah mozgalom ugyancsak gratulált a Hamásznak az Izrael elleni hadművelethez. Azt mondta, hogy a művelet Isten támogatását élvezi, és végső és teljes győzelemre vár. A Hezbollah szerint ez válasz Izrael bűneire és a szent helyek elleni támadásaira.

„A palesztin nép akarata és az ellenállás puskája az egyetlen alternatíva a palesztin területek megszállásával szemben” – tette hozzá a Hezbollah. Recep Tayyip Erdogan török elnök önmérsékletre szólított fel.

„Felszólítjuk a konfliktusban részt vevő feleket, hogy a szombat reggeli izraeli események fényében tanúsítsanak önmérsékletet, és kerüljék a feszültséget fokozó lépéseket“ – mondta Erdogan a török fővárosban.

(mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban