Na hlavný obsah

A Hlas-SD és a Demokrati is támogatná a gyermekorvosokról szóló rendkívüli ülés megnyitását

A parlamenten kívüli Hlas-SD és a Demokrati törvényhozásbeli képviselői is támogatnák a gyermekorvosok helyzetéről szóló rendkívüli parlamenti ülés megnyitását. Az ĽSNS tanácskozást követően foglal állást az ülés programjával kapcsolatban.

Illusztrációs felvétel.
Foto: zzz.sk

„Először is látni kell az anyagot, illetve a jogszabályt, hogy hogyan lesz előkészítve“ – jelentette ki augusztus 9-én, szerdán a Hlas-SD alelnöke, Zuzana Dolinková, aki üdvözli, hogy Michal Palkovič egészségügyi miniszter kedden minden érintettel megvitatta a gyermekorvosok helyzetét és a járóbeteg-sürgősségi osztályok működését érintő változásokat.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy néhány javaslat, így például a járóbeteg-sürgősségi ügyeletek szolgálati idejének lerövidítése, csak jövőre valósul meg.

„Azzal, hogy mindez 2024. január 1-jére halasztódik, úgy tűnik mintha Palkovič mosná kezeit, és alibista módon az előrehozott parlamenti választások után felálló kormány ülésére halasztaná a javaslatot“ – mutatott rá.

A járóbeteg-sürgősségi osztályok működését érintő megállapodást a Demokrati is üdvözli.

„Megvárjuk a konkrét intézkedéseket és a jogszabályi változtatások tervezetét. Készek vagyunk támogatni azokat a jó javaslatokat, amelyek a gyermekorvosok helyzetének stabilizálásához vezetnek. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a kis betegek ősszel ne veszítsék el az orvosaikat“ – fogalmazott a Demokrati listavezetője, Andrea Letanovská.

A rendkívüli ülésen az ĽSNS is megjelenik – közölte parlamenti képviselője, Martin Beluský.

„Tanácskozást követően foglalnunk állást a programmal kapcsolatban” – mondta.

A párt elutasítja a sürgősségi ügyeletek és járóbeteg-sürgősségi osztályok szolgáltatási díjának emelésére irányuló javaslatot.

„Alapvetően nem értek egyet a díjak bárminemű emelésével az egészségügyben. Az egészségügyi ellátásnak a Szlovák Köztársaság Alkotmánya értelmében díjmentesnek kell lennie“ – jelentette ki Beluský.

Az ĽSNS viszont egyetért azzal a szándékkal, hogy felhívják a betegek figyelmét arra, hogy mikor és milyen problémával keressék fel a járóbeteg-sürgősségi osztályt vagy a sürgősségi ügyeletet.

Augusztus 8-án, kedden a rendelők és a kórházak képviselői megállapodtak a járóbeteg-szektor stabilizálását, illetve a kórházak egyidejű támogatását célzó intézkedéscsomagról, így például a sürgősségi ügyeletek és a járóbeteg-sürgősségi osztályok díjának emeléséről, de többek között a gyermekeket ellátó járóbeteg-sürgősségi ügyeletek szolgálati idejének lerövidítéséről is konszenzusra jutottak.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban