Na hlavný obsah

Az elmúlt évek legnagyobb katonai hadműveletét indította el a megszállt Ciszjordániában Izrael

Az AP hírügynöség jelentései szerint Izrael nagyszámú drónt és katonát felvonultató ciszjordániai művelete, melynek során a palsztinok lakta Dzsenin városában militáris célpontokat támadnak a 2000 és 2005 közötti palesztin felkelés elleni válaszlépéseket idézi.

Füst száll fel az Izrael megszállta Ciszjordániában, a militánsok fellegvárának számító Dzsenin elleni izraeli katonai rajtaütés nyomán 2023. július 3-án.
Foto: SITA/AP

A palesztín egészségügyi minisztérium közleménye szerint az éjszaka folyamán négy palesztin meghalt 27-en pedig súlyos sérüléseket szenvedtek a katonai akció következtében.

Az izrael illetékesek a hadműveletet, melynek során a fegyveresek főhadiszállásai mellett egy menekülttábort is célba vettek, a terrorizmus felszámolására tett erőfeszítésként nevezték meg.

Mahmúd Abbász palesztin elnök a menekülttábor megtámadását háborús bűnnek nevezte.

A szóban forgó Ciszjordániát az 1967-es háború során foglalta el Izrael, Palesztína azonban saját területeként tart rá igényt, ezzel összefüggésben az utóbbi években Izrael növelte a katonai rajtaütések számát a közel-keleti területen, különösen a jelenleg is támadás alatt álló Jenin városában.

(AP, ČTK)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban