Na hlavný obsah

Országszerte viharos idővel kell számolni

Az előző naphoz hasonlóan június 9-én, pénteken is az ország teljes területén viharokra számíthatunk - figyelmeztet honlapján a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet, amely elsőfokú (sárga) riasztást adott ki.

Foto: SITA

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) szerint heves vihar, rövid, ugyanakkor kiadós eső, illetve tartós eső egyaránt lehetséges. Előfordulhat, hogy fél óra leforgása alatt akár 20-30 milliméternyi csapadék zúdul le, emellett 65-75 km/órás széllökések lehetségesek, ill. jégeső sem kizárt.

A vihar kisebb károkat okozhat, átmenetileg megemelkedhet a patakok szintje, az esővíz pincéket, aluljárókat önthet el. A heves szél ágakat törhet le, tetőket bonthat meg, a jégeső pedig kárt tehet a növényzetben és nehezíti a közlekedést – figyelmeztetett az SHMÚ.

A figyelmeztetés június 10-én, szombaton éjfélig érvényes.

A meteorológusok egyúttal árvízveszélyre is figyelmeztetnek. Az SHMÚ harmadfokú (vörös) riasztást adott ki villámárvíz veszélye miatt a Léva-nyugat térségre, továbbá másodfokú (narancssárga) riasztás van Selmecbányán, Korponán, Losoncon és a Léva-kelet régióban, míg Privigyén elsőfokú (sárga) riasztás van érvényben.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban