Na hlavný obsah

A görög konzervatívok nyerték a hétvégi választást, de lesz második forduló

A jelenlegi miniszterelnök, Kiriákosz Micotákisz vezette Új Demokrácia konzervatív párt nyerte a hétvégi Görögországi parlamenti választásokat.

Görögország miniszterelnöke, az Új Demokrácia vezetője, Kiriákosz Micotákisz beszédet mond támogatói előtt pártja athéni székházánál 2023. május 21-én.
Foto: SITA/AP

Az Új Demokrácia a voksok közel 41 százalékát szerezte meg, tájékoztatott május 22-én, hétfőn reggel a görög belügyminisztérium.

Az Alekszisz Ciprasz korábbi miniszterelnök által vezetett baloldali Sziriza tömörülés végzett a második helyen, a voksok 20 százalékával.

A parlamentbe további 3 párt került be, a PASOK – Pánhellén szocialista mozgalom, a Görög Kommunista Párt, valamint a populista jobboldali Görög megoldás nevű párt.

Az országban ugyanakkor várhatóan újabb fordulóra kerül sor, mivel a csaknem végleges adatok szerint (99,5%-os feldolgozottság) a választás győztese, az Új Demokrácia nem gyűjtött elég szavazatot az egypárti kormányalakításához.

Amennyiben nem alakul kormány, egy magas rangú bírót neveznek ki ügyvivő miniszterelnöknek és új választásokat hirdetnek június végére vagy július elejére.

(TASR, MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban