Na hlavný obsah

Folyik a nyomozás a kiszivárgott Pentagon-iratok ügyében

Az Egyesült Államok nagyon komolyan veszi a kiszivárgott hírszerzési iratok ügyét, de továbbra sem tudják, hogyan kerültek az internetre.

Folyik a nyomozás a kiszivárgott Pentagon-iratok ügyében

Az MTI beszámolója szerint Lloyd Austin úgy fogalmazott, „az iratok valahol az interneten voltak, hogy pontosan hol, és hogy kinek volt ezekhez hozzáférése, ezen a ponton nem ismerjük”.

Az Egyesült Államok legfelsőbb katonai szintjeit is érintő ügyben több dokumentum állítólag vezérkari főnökök jelentéseiből származik. Egyes elemzések szerint ezek az irtok nap, heti jelentések összegyűjtése során jöttek létre.

Ugyanakkor elemzők furcsának találják, hogy több iratba szemmelláthatóan belenyúltak, módosítottak egyes számokat. A CNN-hez összesen 53 kiszivárgott irat jutott el, mind február közepe és március eleje között keletkezett.

A dokumentumok többek között információkat tartalmaznak az orosz legfelsőbb katonai körökbe beépült amerikai és ukrán források létéről, Ukrajnát érintő több katonai műveletről, az Egyesült Államok és Magyarország közti viszonyról vagy például arról, hogy Szerbia – az egyetlen európai ország, amely eddig nem volt hajlandó szankciókat alkalmazni Oroszországgal szemben az ukrajnai invázió miatt – beleegyezett, hogy fegyvereket szállítsanak Ukrajnának.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban