Na hlavný obsah

Csaknem 1,6-szeresére nőtt a szálláshelyek látogatottsága februárban

2023 februárjában a szlovákiai turisztikai szálláshelyek látogatottsága közel 1,6-szeresére nőtt 2022 azonos időszakához képest, ami 407 ezer vendéget jelentett - tájékoztatott a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala.

Foto: TASR

A vendégek 1,1 millió éjszakát töltöttek a turisztikai szálláshelyeken, az átlagos tartózkodási idő februárban 2,7 éjszaka volt. A növekedést elsősorban a 2022 februári alacsony összehasonlítási alap befolyásolta, amikor a turisztikai szálláshelyek tevékenységét még szigorú járványellenes intézkedések korlátozták. 2020 februárjához képest, amikor a látogatottságot még nem érintette a járvány, a szállásadók csak a vendégek egyhatodát (75 000) hiányolták.

Az elszállásoltak kétharmada szállodák, panziók és egyéb turisztikai létesítmények belföldi látogatója volt, összesen 266 ezer fő. Februárban a legtöbb belföldi látogatót a turizmus szempontjából fontos, a hegyvidéki téli turizmusra koncentráló Zsolna megyében, Eperjes megyében és Besztercebánya megyében regisztrálták. Ez a három megye együttesen a belföldi látogatók 70%-át tette ki. A járvány előtti értékekhez (2020 februárjához) Zsolna megye állt a legközelebb, ahol a belföldi vendégek mindössze 6%-a hiányzott, a külföldiek száma pedig még magasabb volt.

A szlovákiai szállásszolgáltatást 141 ezer külföldi látogató vette igénybe, ami körülbelül kétszer annyi, mint egy évvel korábban. A külföldi vendégek száma évközi összevetésben minden régióban emelkedett, sőt, négy régióban több mint a duplájára nőtt.

Februárban a legtöbb külföldi Zsolna megyébe (46 000), Pozsony megyébe (40 000) és Eperjes megyébe (22 000) látogatott. Ez a három régió együttesen az összes külföldi látogató 77%-át tette ki. A másik öt régiót kevesebb mint 10 ezer külföldi kereste fel.

2023 első két hónapjában összesen 755 ezer látogató szállt meg turisztikai létesítményekben. Ez éves szinten 1,7-szeres növekedés, 2020 első két hónapjához képest a vendégeknek mindössze egyötöde hiányzott. Éves összevetésben a külföldi vendégforgalom a belföldinél gyorsabban, 2,2-szeresére nőtt. A belföldi vendégforgalom növekedése 1,6-szeres volt.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban