Na hlavný obsah

Statisztikai Hivatal: 1,7 százalékkal nőtt 2022-ben Szlovákia GDP-je

2022-ben Szlovákia bruttó hazai terméke változatlan áron 1,7%-kal nőtt, és elérte a 107,7 milliárd eurós nominális mennyiséget. 2022-ben összességében 10 iparági csoportból 8-nak volt jobb teljesítménye az előző évhez képest.

2022-ben Szlovákia bruttó hazai terméke változatlan áron (szezonálisan nem kiigazítva) 1,7%-kal nőtt, és elérte a 107,7 milliárd eurós nominális mennyiséget. A gazdaság teljesítménye ugyanakkor 2019-hez képest 1,2%-kal haladta meg a járvány előtti szintet – tájékoztatott március 7-én, kedden Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala (ŠÚ SR).

Összességében 10 iparági csoportból 8-nak volt jobb teljesítménye az előző évhez képest. A gazdaság fejlődésére a legjelentősebb pozitív hatást a kereskedelmet, a szállítmányozást és fuvarozást, valamint a szálláshely szolgáltatás és vendéglátást lefedő iparágak 7,5%-os növekedése, továbbá a közigazgatás, a védelem és a társadalombiztosítás; az oktatás; az egészségügyi és a szociális segélyezés 1,8%-os növekedése jelentette. A gazdaság pozitív eredményéhez az ingatlanpiac 1,1%-os növekedésének is köze volt. A gazdaság teljesítményét azonban visszafogta az ipar 1,2%-os éves szintű visszaesése.

A gazdaság összteljesítményét mindenekelőtt a belföldi kereslet 3,6%-os, a háztartások végfogyasztásának 5,2%-os emelkedése, és a beruházások 6,5%-os gyarapodása által befolyásolt növekedése támogatta. A közigazgatás kiadásai 3,2%-kal maradtak el az egy évvel korábbitól. A kivitel éves szinten 1, a behozatal 3%-kal nőtt.

Ugyanakkor a szlovák gazdaság az utolsó negyedévben haladt a leglassabban. A GDP 2022 negyedik negyedévében 1,1%-kal nőtt éves szinten (változtató áron, szezonálisan nem kiigazítva). A szlovák gazdaság megtartotta növekedését, de növekedési üteme az elmúlt 7 negyedév tekintetében a legalacsonyabb volt. A folyó áron számított GDP volumene 9,3%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, és elérte a 28,3 milliárd eurót. A szezonális kiigazítást követően a GDP 0,3%-kal haladta meg az előző negyedévet.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban