Na hlavný obsah

Gyors ütemben nőnek a termelői árak

Gyors ütemben nőnek a termelői árak. A Statisztikai Hivatal a legnagyobb drágulást az energiaiparban és a mezőgazdasági termékek esetében mérte, azonban a többi ágazatban is látványosan nőnek az árak.

illusztráció
Foto: TASR

A szlovákiai cégek egyre drágábban kínálják a termékeiket, írja az Új Szó. A Statisztikai Hivatal a legnagyobb drágulást az energiaiparban és a mezőgazdasági termékek esetében mérte, látványosan nőnek az árak azonban a többi ágazatban is.

„Az árugráshoz az előző hónapokhoz hasonlóan a villamosenergia- és gázellátás drágulása járult hozzá a legnagyobb mértékben” – mondta Jana Morháčová, a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatalának (ŠÚ SR) szóvivője.

„A termelői árak tartósan gyors növekedése azzal magyarázható, hogy a világgazdaság tavaly magas energiaárakkal küzdött, amit a termelőknek be kellett építeniük az áraikba. Emellett az ukrajnai háború miatt továbbra is akadoztak az ellátási láncok” – tette hozzá Jana Glasová, a 365.bank elemzője.

Glasová várakozásai szerint a termelői árak emelkedése idén fokozatosan enyhülhet, azonban továbbra is viszonylag magas szinten marad.

(ujszo.vom)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban