Na hlavný obsah

Palesztinokra támadtak zsidó telepesek Ciszjordániában a vasárnapi merénylet miatt

Egy fiatal telepes testvérpár életét oltották ki.

Palesztinokra támadtak zsidó telepesek Ciszjordániában a vasárnapi merénylet miatt
Kiégett autók Huvarában Foto: TASR / AP Photo/Majdi Mohammed

Izraeli telepesek palesztinokra támadtak, felgyújtottak 95 autót és 35 házat, és megöltek egy palesztint Ciszjordániában bosszúból a vasárnapi, egy fiatal telepes testvérpár életét kioltó palesztin merényletért – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.

Az izraeli hatóságok hat embert őrizetbe vettek azok közül, akik vasárnap estétől az éjszakába nyúlóan támadásokat hajtottak végre Ciszjordániában palesztinok ellen néhány órával a 20 éves Jagel, és a 22 éves Halel Janív elleni merénylet után.

A zavargások során a Zaatra nevű faluban lelőttek egy palesztint, és az izraeli biztonsági tisztviselők megerősítették, hogy több tucat palesztin megsérült a különböző incidensekben.

Éjjel 11 után az izraeli biztonságiak úrrá lettek a helyzeten, s megerősítették a Ciszjordániában állomásozó katonai egységeket.

A vasárnapi merénylet színhelyén, Huvarában pedig két súlyos sérülésről számoltak be, melyeket kövekkel, illetve egy fémrúddal okoztak. A palesztinok szerint József nábluszi sírját is ismét felgyújtották.

„Elítéljük a telepesek a megszálló erők égisze alatt elkövetett terrorcselekményeit, melyek célja a pusztítás és a nemzetközi erőfeszítések meghiúsítása, mellyel megpróbálunk kilábalni a jelenlegi válságból. Teljes mértékben az izraeli kormányt tartjuk felelősnek ezért a terrorizmusért” – hangsúlyozta a palesztin elnökség Rámalláhban.

„Szörnyű katasztrófa történt ma. Részvétemet szeretném kifejezni a Janív családnak, akik elvesztették két kedves fiukat. Az izraeli hadsereg és a biztonsági erők jelenleg is üldözik a gyilkost. Megtaláljuk, elfogjuk, foglalkozunk vele” – mondta Benjámin Netanjahu miniszterelnök, majd azt kérte a telepesektől, hogy ne kezdjenek önbíráskodásba.

Jichák Hercog államelnök is elítélte az önbíráskodást, és felszólította a biztonsági erőket a rend azonnali helyreállítására.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok is elítélte a ciszjordániai erőszakot, és a nyugalom helyreállítására szólított fel. (MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban