Na hlavný obsah

Az ENSZ Biztonsági Tanácsát is összehívják az izraeli nemzetbiztonsági miniszter Templom-hegyen tett látogatása miatt

Összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsát a szélsőjobboldali izraeli nemzetbiztonsági miniszter, Itamar Ben-Gvir Templom-hegyen tett látogatása miatt - írja a HVG a The Times of Israel cikke alapján.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsát is összehívják az izraeli nemzetbiztonsági miniszter Templom-hegyen tett látogatása miatt
Foto: TASR/AP

A hírhedten arabellenes, szélsőjobboldali Ben-Gvir régóta ellenzője a jelenlegi status quo-nak, amely szerint a Templom-hegyi Al-Aksza mecsetet a muszlimok bármikor, a zsidók viszont csak meghatározott időpontokban látogathatják, ezért látogatását sokan provokációnak tekintették.

Az eseményről készült videó tanúsága szerint Ben-Gvir rasszista diszkriminációnak nevezte, hogy a zsidók nem imádkozhatnak a templomban és annak ellenére, hogy a Hamasz korábban megtorlással fenyegetett, több hasonló látogatásra is ígéretet tett.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy Izrael továbbra is elkötelezett a status quo mellett és alaptalannak nevezett minden ennek megváltoztatásáról szóló híresztelést. Ben-Gvir látogatását az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország és az arab országok nagy része is elítélte.

(hvg)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban