Na hlavný obsah

Izrael új nemzetbiztonsági minisztere a Templom-hegynél járt

Izrael új nemzetbiztonsági minisztere Itamar Ben Gvir ma meglátogatta a Templom-hegyet - számolt be a Reuters ügynökség az izraeli médiára hivatkozva.

Izrael új nemzetbiztonsági minisztere a Templom-hegynél járt
Foto: TASR/AP

A palesztin külügyminisztérium „példátlan provokációnak“ minősítette a lépést. Az izraeli ellenzék is figyelmeztetett a döntés hatására. A Reuters az Ynes izraeli honlap által közzétett fotókra mutat rá, amelyeken a miniszter látható, amint testőrök kíséretében a helyszínen sétál.

A The Jerusalem Post szerint a miniszter kijelentette, hogy Izrael nem enged a Hamász palesztin mozgalom fenyegetésének, amely szerint egy ilyen látogatás robbanásveszélyessé tenné az izraeliek és palesztinok közötti helyzetet. Ben Gvir azt is elmondta, hogy az új kormány garantálni fogja a zsidók, keresztények és muszlimok szabad mozgását a szent helyen.

A palesztin külügyminisztérium példátlan provokációként ítélte el az általa „szélsőségesnek“ minősített miniszter látogatását. Jair Lapid volt miniszterelnök szerint a látogatás szándékos provokáció, amely veszélyezteti az izraeliek életét. Lapid felszólította Benjámin Netanjáhu jelenlegi miniszterelnököt, hogy ne engedélyezze Ben Gvirnek a látogatást.

(čtk)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban