Na hlavný obsah

Idén Szlovákia gazdasága a járvány előtti szinten teljesít

Az idei év második negyedévében ugyan némiképp lassult a növekedés üteme az első negyedévhez képest.

Idén Szlovákia gazdasága a járvány előtti szinten teljesít
illusztrációs kép Foto: fess.hu

Hasonló szinten teljesít idén Szlovákia gazdasága, mint a járvány kitörése előtt. Igaz ez akkor is, ha az idei év második negyedévében némiképp lassult a növekedés üteme az első negyedévhez képest. A Statisztikai Hivatal (ŠÚ) tájékoztatésa szerint 2022 második negyedévében Szlovákia bruttó hazai terméke éves szinten 1,8%-kal nőtt.

A gazdasági teljesítményt elsősorban a belföldi kereslet, vagyis a lakossági fogyasztás növekedése húzta. A külföldi kereslet (export) továbbra is csökkent éves szinten, de csak minimálisan. Az első negyedévvel együtt az idei év első felében a GDP 2,4%-kal nőtt. Összességében 10 iparági csoportból a bruttó hozzáadott érték éves növekedése elérte a 6-ot, de a pandémiás veszteségeket (2019 első félévéhez képest) csak 4-nek sikerült legyőznie.

A gazdasági eredményekre a legjelentősebb hatást a nagykereskedelem, a kiskereskedelem, a szállítás, raktározás, és a szálláshely-szolgáltatás 12,1%-os növekedése jelentette. Ezzel szemben a gazdaság teljesítményére a pénzügyi és biztosítási szektor 31,3%-os csökkenése bírt ​​legjelentősebb tompító hatással.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban