Na hlavný obsah

Életmentő kis dobozok

Ne féljünk használni a félautomata defibrillátort amelyet plázákban, bevásárlóközpontokban, egyéb nyilvános helyen tartanak kritikus helyzetekre és amellyel akár életet is menthetünk.

Életmentő kis dobozok
Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Egy pozsonyi bevásárlóközpontban egy idősebb úr unokájával sétált. Egyszer csak a férfi összerogyott, és eszméletlenül a földre zuhant amire az unokája sokkot kapva sírni és kiabálni kezdett. A boltban lévő emberek gyorsan az eszméletlen férfi segítségére siettek, hívták a mentőket, akik viszont felhívták segélykérők figyelmét arra, hogy a bevásárlóközpontban kell lennie egy automata defibrillátornak, amit használniuk kellene. A segélykérők így is tettek, és ezzel megmentették az idős úr életét, aki ma már teljesen jól van.

A múlt hónapban három ilyen szerencsésnek mondható eset is történt, amikor ezek a kicsi, automata, laikus civilek számára készült defibrillátorok életet mentettek – írta közleményében a Szlovák Életmentő Szolgálat operatív központja. Azokon a nyilvános helyeken ahol naponta emberek ezrei fordulnak meg, nagyobb a statisztikai esély arra, hogy valakinek leáll a keringése, így ezeket a szerkezeteket mindenki számára látható és könnyen elérhető helyre kell helyezni.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban