Na hlavný obsah

Négynapos közel-keleti útjának első állomására Izraelbe érkezett az amerikai elnök

Nemrég négynapos közel-keleti útjának első állomására Izraelbe érkezett az amerikai elnök, akit a repülőtéren Jaír Lapid kormányfő, Naftali Bennett rotációs miniszterelnök és Isaac Herzog államfő fogadott.

Négynapos közel-keleti útjának első állomására Izraelbe érkezett az amerikai elnök

Az amerikai elnök és az izraeli miniszterelnök is fontos lépésnek nevezte, hogy a szaúdi királyság úgy döntött, megnyitja légterét az Izraelbe tartó és onnan érkező utasszállító repülőgépek előtt.

„Egy hosszú és titkos folyamat, valamint a Szaúd-Arábiával és az Egyesült Államokkal folytatott intenzív diplomáciai kapcsolatok után ma reggel örömteli hírekre ébredünk“ – így kommentálta Jaír Lapid izraeli kormányfő azt a hírt, hogy Rijád megnyitja légterét izraeli repülőgépek számára is, és közvetlen járatokat indít a két ország között a muszlim zarándokok számára. A zsidó állam azt várja Joe Bidentől, hogy segíti normalizálni kapcsolatait Rijáddal.

Az amerikai elnök várhatóan palesztin és szaúdi vezetőknek is az Izraellel való kapcsolatok erősítését fogja javasolni. Ramallahban egyben biztosítékot akar nyújtani a palesztinoknak arról, hogy kormánya továbbra is elkötelezett a kétállami megoldás mellett. (euronews)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban