Na hlavný obsah

Mariupolnál és Volnovaktánál létrehozták humanitárius folyosót

Az orosz haderő szombat 10 órától ideiglenesen beszünteti a harci cselekményeket , ami alatt a civil lakosok elhagyhassák a két várost.

Mariupolnál és Volnovaktánál létrehozták humanitárius folyosót
Mariupol városának a kikötője. Foto: TASR/AP

Az orosz haderő szombat 10 órától ideiglenesen beszünteti a harci cselekményeket Mariupol és Volnovakta városánál, hogy egy humanitárius folyosón keresztül a civilek elhagyhassák a két város területét – közölte az orosz védelmi minisztérium. A BBC szerint a tűzszünet hivatalosan helyi idő szerint szombat 9-től 16 óráig tart, a humanitárius folyosókat pedig 11-kor (közép-európai idő szerint 10-kor) nyitották meg. Az embereket buszok várják, vagy saját autóikkal is elhagyhatják a városokat, de csak a meghatározott útvonalon, arról letérni nem lehet. Az ukrán kormány terve, hogy Mariupolból 200 ezer, Volnovakhából pedig 15 ezer embert evakuáljanak, a tűzszünetet pedig a Vöröskereszt garantálja. Azt egyelőre nem erősítették meg, hogy valóban tűzszünetet tartanak-e, és elhallgattak-e a fegyverek.

Vadim Bojcsenko, Mariupol polgármestere korábban arról beszélt, hogy a városban nincs víz, az alapvető szolgáltatások akadoznak, ezért óriási szükség lenne a blokád feloldására.

„Elsődleges célunk a tűzszünet elérése, hogy a létfontosságú infrastruktúrát helyreállíthassuk, és a humanitárius folyosó megnyitása, hogy élelmiszer és gyógyszer érkezhessen a városba“

– fogalmazott a polgármester.

A polgármester, egyúttal az ellenállás folytatására bíztatva az ukrán erőket. Az Azovi-tenger északi partján fekvő város elestével a Krímből északkelet felé nyomuló orosz erők és a szakadár területekről nyugat felé előretörő helyi szeparatisták erői egyesülve megszerezhetnék az ellenőrzést az Azovi-tenger teljes partvidéke felett.

(hvg)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban