Na hlavný obsah

Sztrájkkészültségbe lépett a kulturális területen dolgozók egy része

Sztrájkkészültségbe lépett csütörtökön a kulturális területen dolgozó munkavállalók egy része – jelentették be sajtótájékoztatójukon az újonnan megalakult kulturális sztrájkbizottság tagjai.

Sztrájkkészültségbe lépett a kulturális területen dolgozók egy része
Foto: SITA/Tomáš Bokor

Lépésüket azzal indokolták, hogy a kulturális minisztérium által Martina Šimkovičová vezetésével végrehajtott politikai és hatalmi beavatkozások miatt romlik a helyzet a kulturális szférában.

Katarína Mišíková, a Nyitott Kultúra (Otvorená kultúra) platform bizottságának egyik tagja elmondta, a bizottságban az egyetemi szféra, a Szlovák Nemzeti Színház, valamint az STVR egyes alkalmazottai és munkatársai is ott vannak.

Martin Bednárik, a Szlovák Rádió RSI nevű csatornájának alkalmazottja elsősorban az etikai tanács létrejöttére és a szlovák televízióban lezajlott személycserékre hívta fel a figyelmet, amelyek szerinte veszélyt jelenthetnek a szerkesztői- és sajtószabadságra. A sztrájkbizottság tagjai szerint változásokra van szükség a minisztériumban, továbbá hozzáértő szakmai vezetésre, le kell állítani az ideológiai cenzúrát, pénzügyileg azonnal stabilizálni kell ezt a szegmenst, hangsúlyt fektetve a munkavállalók anyagi megbecsülésére és szociális biztonságuk javítására. A sztrájkkészültséghez a Bázis Egyesület is csatlakozott.

(tasr, OK!)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban