Na hlavný obsah

A franciaországi iszlám közösség megreformálása egy „hitetlen francia” által

Az iszlám a második leggyakoribb vallás Franciaországban, amelynek nincs egyetlen vezetője – s Emmanuel Macron francia elnök most, a választások közeledtével ezt a közösséget akarja megreformálni kívülről.

A franciaországi iszlám közösség megreformálása egy „hitetlen francia” által
Foto: businessinsider.com

Macron úgymond igyekszik megszabadítani a franciaországi muzulmán vallást a szélsőséges elemektől. A Franciaországi Iszlám Fórum (FIF) nevű szervezet irányító testülete, melyet létrehozni szándékozik, vallási és világi vezetőkből fog állni, akik a legnagyobb nyugat-európai muzulmán közösséget fogják segíteni a munkájukkal. A FIF vezetésének minden egyes tagját személyesen a francia kormány fogja kiválasztani, és ennek legalább a negyede nő lesz.

Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő szerint a reformmal való próbálkozás nem új, hiszen azzal már Nicolas Sarkozy volt elnök már kísérletezett ilyen reformokkal. Ugyanakkor még az olyan látszólag egyszerű problémák, mint a muzulmán közösség részére elkülönített temető-részek kérdése sem oldódott meg az elmúlt 20-30 évben…

Kovács Attila iszlamológus az Európán belül létező három modell közül a németet látja a legszerencsésebbnek, ahol pl. az állam maga „nevel ki” imámokat – bár tény, hogy német nyelvterületen is vannak külföldről, elsősorban Törökországból érkezett vallási vezetők. Hasonló a helyzet Franciaországban is azzal a csavarral, hogy itt nem csak külföldről jönnek az imámok, de a kiküldő állam fizeti is őket.

Soós Eszter Petronella szerint Macronék mostanra felismerték, hogy ez bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthet, s az új modellben már a német megoldást vennék át e téren. A probléma csak az, hogy ez egy rejtett szakítást jelentene állam és egyház szétválasztásának hagyományos francia modelljével, visszatérve egy korábbi francia modellre.

Kovács Attila felhívta a figyelmet arra, miszerint a nők megnövekedett szerepe egy-egy iszlám közösségen belül nem példa nélkül való. A palesztin parlamentnek például mintegy egyharmada nő, de az élet más, meghatározó területén is ott vannak. Így az egynegyednyi női résztvevő az FIF-ben nem kellene gond legyen 2022-ben – hamarabb lesz a nagy kérdés, hogy az állam által kijelölt személyeket elfogadja-e majd a közösség…
Első hallásra tehát talán kecsegtető a terv – ugyanakkor magát a francia iszlám közösséget nem kápráztatta el.

Az is kérdés, vajon Macron ezzel csak jobboldali – sőt, a baloldali szavazók egy részét akarja magához édesgetni, vagy tényleges reformokat akar? Soós Eszter Petronella szerint a reform meghirdetését arra is felhasználhatja Emmanuel Macron, hogy még lebegtesse indulását a francia elnökválasztáson.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban