Na hlavný obsah

Az éghajlatváltozás is erősítette a Boris ciklont

Az éghajlatváltozás jelentősen hozzájárult a Közép- és Kelet-Európa országait közelmúltban sújtó pusztító árvizeket. Ez a World Weather Attribution (WWA) tudományos csoport kutatásából következik.

Az éghajlatváltozás is erősítette a Boris ciklont
Foto: TASR/AP/Petr David Josek

Szeptember közepén az európai országokban, köztük Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban, Németországban, Ausztriában, Olaszországban és Romániában tombolt a Boris ciklon, amely legalább 24 ember halálát és több milliárd eurós anyagi kárt okozott.

A tudósok egy négynapos időszakot figyeltek meg szeptember 12. és 15. között, amikor a ciklon hatása a legjelentősebb volt. A WWA szerint ebben a négy napos időszakban a valaha mért legintenzívebb esőzés volt Közép-Európában.

A kutatás továbbá azt mutatja, hogy az éghajlatváltozás megduplázta e csapadék intenzitását, de igaz, hogy mértékét tekintve még mindig ritka esemény volt, amely a jelenlegi, üvegházhatású gázok kibocsátásával 1,3 Celsius-fokkal felmelegedett éghajlaton egyszer fordul elő 100-300 évenként. Ha azonban a felmelegedés eléri a két Celsius-fokot, a hasonló jelenségek öt százalékkal intenzívebbek, és akár 50 százalékkal gyakoribbak is lehetnek – figyelmeztetett a WWA.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban