Na hlavný obsah

Pellegrini szerint a Kijevet ért támadások nem azt jelzik, hogy Oroszország tárgyalni akar

A szlovák államfő Washingtonban fog találkozni Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Pellegrini szerint a Kijevet ért támadások nem azt jelzik, hogy Oroszország tárgyalni akar
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Peter Pellegrini államfő kedden elítélte a legnagyobb ukrán gyermekkórházat ért orosz rakétatámadást, amelynek során 27-en életüket vesztették, 117-en pedig megsérültek. Egyúttal sajnálatát fejezte ki az áldozatok iránt. Ezt az Észak-atlanti Szövetség (NATO) washingtoni csúcstalálkozója előtt közölte.

„Ezek a támadások nem azt mutatják, hogy Oroszország tárgyalóasztalhoz akar ülni. De ha nem próbáljuk meg, akkor az áldozatok száma nemcsak a fronton, hanem a civil lakosság körében is emelkedni fog, Ukrajna pedig hónapról hónapra egyre inkább megtizedelt országgá válik” – közölte Pellegrini.

Megismételte: Ukrajna széleskörű megsegítésének – amelyben Szlovákia a háború kezdete óta jobban kiveszi a részét, mint néhány nagy és gazdaságilag erős állam -, kéz a kézben kell, hogy járjon a világ tűzszünetre vonatkozó igyekezetével.

Washingtonban találkozni fog Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Pellegrini elmondta: az ukrajnai háború lezárásával kapcsolatos elképzelésére akar rákérdezni.

Pellegrini meg van róla győződve, hogy Szlovákia megfontolt külpolitikája a jövőben előnyt jelenthet, és ennek köszönhetően olyan ország lehet, amely hozzájárul kelet és nyugat megbékéléséhez.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban