Na hlavný obsah

Összeül az ENSZ Biztonsági Tanács a kijevi orosz csapás után

Legkevesebb 37 halottja, és több mint 170 sérültje van a hétfői orosz rakétatámadásoknak.

Összeül az ENSZ Biztonsági Tanács a kijevi orosz csapás után
Foto: TASR/AP/Anton Shtuka

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden ül össze a kijevi gyermekkórház elleni orosz támadással kapcsolatban – jelentette a brit ENSZ-képviselet. A tanács összeülését Ukrajna kezdeményezte a hétfő reggeli orosz rakétacsapások után.

Ukrajna legnagyobb gyermekkórháza is azok között az épületek között volt, amelyek egy csaknem 40 rakétával végrehajtott orosz támadás áldozatai lettek. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az éjjel közölte: 37 halottja és több mint 170 sérültje van a hétfői orosz rakétatámadásoknak. Hónapok óta ez volt a legtöbb áldozattal járó támadássorozat.

Zelenszkij az áldozatok mellett arra is kitért, hogy csaknem 100 épületben keletkeztek károk, amelyek közt egy szülészet, egy üzleti központ, egy főiskola, több lakóház és óvoda is van.

„Az orosz terroristákat felelősségre kell vonni ezért. A figyelem miatt még önmagában nem szűnik meg a terror. Az együttérzés önmagában nem fegyver” – írta az ukrán elnök, és hozzátette: „Le kell lőnünk az orosz rakétákat.”

A pozsonyi gyermekgyógyászati klinika felajánlotta a lebombázott kijevi gyermekkórház súlyos állapotban lévő pácienseinek az elhelyezését.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár elítélte Oroszország rakétatámadásait, és biztosított róla, hogy a közelgő NATO-csúcstalálkozón a szövetségesek dönteni fognak arról, tovább erősítik az Ukrajnának nyújtott támogatásukat.

(index)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban