Na hlavný obsah

Robert Fico visszatért a nyilvánosság elé már terrortámadásként nyilvánított merényletet követően

Továbbra is kérdéses, hogy ki lesz a köztársasági elnök magyar nemzetiségű tanácsadója. Belpolitikai összefoglaló Szilvássy Józseffel.

Robert Fico az ellene elkövetett májusi merénylet után először állt a nyilvánosság elé június 5-én a Szent Cirril és Metód ünnepén tartott megemlékezésen, Dévényben. A beszédében rendkívül kemény támadást intézett a liberális eszmék ellen. Az ellenzék képviselői azonnal reagáltak erre a politikai üzenetre. Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnöke felszólította a miniszterelnököt, hogy ne sértegesse a választópolgárokat, akik a liberális eszmét hírdető pártokra voksoltak a parlamenti választáson.

Maroš Žilinka főügyész belépett a kormányfő ellen elkövetett merénylet büntetőjogi eljárásába. A támadást eddig előre kitervelt gyilkossági kísérlet bűncselekményt kezelték. Ezt minősítették át terrortámadásra, ami jogilag egy súlyosabb bűncselekmény így más vádemelés alá kerülhet az elkövető, Juraj Cintula.

Egyre több kérdés övezi azt, hogy Peter Pellegrini államfő kit választ magyar nemzetiségű tanácsadójának. Minden bizonnyal majd a Magyar Szövetség delegálhat valakit erre a posztra. Többször felmerült a jelenlegi pártelnök Forró Krisztián neve is, azonban Pellegrini nem aktív politkusokat keres a tanácsadói testületbe. A szeptember 28-án a Magyar Szövetség tisztújításon esik át, és nem biztos, hogy továbbra is Forró fogja vezetni az etnikai pártot.

Közéleti-politikai összefoglaló Szilvássy József újságíróval a Pátria Rádióban. A műsort Kálmán Norbert vezette.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban