Na hlavný obsah

Előrelépés történt Ukrajna és Moldova uniós csatlakozásával kapcsolatban

Június 25.-én kezdődhet a két ország csatlakozásával kapcsolatos konferencia.

Előrelépés történt Ukrajna és Moldova uniós csatlakozásával kapcsolatban
Dorin Recean Moldova miniszterelnöke és Josep Borrell az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Foto: TASR/AP/Geert Vanden Wijngaert

Az Európai Uniós országok nagykövetei megegyeztek a tárgyalási kereketről Ukrajna és Moldova csatlakozásával kapcsolatban, az egyelőre nem minden tagország által megerősített döntés értelmében így az erről szóló konferencia június 25.-én veheti kezdetét.

A döntés megerősítése az uniós pénzügyminiszterek jövőhét pénteki, luxemburgi találkozóján várható. Az unió illetékesei arra törekedtek, hogy a csatlakozási tárgyalások még Belgium soros elnökségének június végéig tartó szakaszán belül megkezdődjenek, július elsejével ugyanis az elnökséget Magyarország veszi át, melynek képviselői több alkalommal is akadályozták a tárgyalások előmozdítását.

Az Európai Bizottság már tavaly októberben javasolta a csatlakozási tárgyalások megkezdését a két országgal, melynek első formális lépésére tavaly decemberben sor is került. Ezt követte a tárgyalási keret kidolgozása és ha ezt mind a 27 tagállam egyhangúlag elfogadja, a tagjelölt országok úgynevezett jogi átvilágítási folyamata után kezdetét veheti a csatlakozási tárgyalás.

(ČTK)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban