Na hlavný obsah

Kész a terv Ukrajna hosszútávú megsegítésére

A védelmi miniszterek megállapodtak, hogy a NATO tagállamai katonai segítséget Ukrajnának és a katonák kiképzését is vállalják.

Kész a terv Ukrajna hosszútávú megsegítésére
Foto: TASR/AP/Virginia Mayo

A NATO védelmi miniszterei pénteken várhatóan megállapodnak egy új tervről, amely alapján a tagállamok hosszú távú biztonsági segítséget és katonai kiképzést fognak nyújtani Ukrajnának.

Miután Magyarország a héten ígéretet tett arra, hogy nem vétózza meg az elképzelést, a tagállamok a szövetség július 9-11-i washingtoni csúcstalálkozóján ráüthetik a pecsétet az egyezségre.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a tárcavezetők csütörtöki tanácskozását követően azt mondta, hogy a terv szilárd alapokra helyezi és kiszámíthatóbbá teszi a támogatást, kielégíti Kijev azonnali és hosszú távú szükségleteit.

Az észak-atlanti szövetség, mint szervezet nem küld fegyvereket vagy lőszert Ukrajnába, és nem tervezi, hogy csapatokat vezényeljen oda. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter Brüsszelben ígéretet tett rá, hogy Washington továbbra is ellátja az ukrán erőket katonai felszereléssel.

(AFP)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban