Na hlavný obsah

Zászlós Gábor: Új társadalmi szerződés kell

Mit árul el Szlovákiáról, hogy meglőhették a kormányfőt? Hogyan vált az ország ilyen polarizálttá? Mi teremthetné meg a társadalmi megbékélés feltételeit?

Zászlós Gábor: Új társadalmi szerződés kell
Zászlós Gábor Foto: TASR/Pavol Zachar

Elmaradt a parlamenti pártok keddre, május 21-ére tervezett békítő kerekasztala, ahol a remények szerint közös nyilatkozatban ítélték volna el a miniszterelnök elleni merényletet és a gyűlöletkeltést.

A jelenlegi és a leendő államfő felhívása nem talált kellő mértékben pozitív visszhangra, a párbeszédkísérlet koalíciós politikusok ellenállásán bukott meg.

Született ugyanakkor egy parlamenti határozat, amely egyebek mellett a társadalomban lévő feszültség csökkentésére szólítja fel a politikai szubjektumokat, a médiát és a civil szervezeteket.

Kérdés: a nyitrabányai eset vajon eltántoríthat-e a gyűlölködéstől, miért lett ilyen megosztott és merre tart az ország, van-e esélye a társadalmi megbékélésnek? Zászlós Gábor jogász, volt miniszterelnök-helyettes volt stúdiónk vendége, a novemberi eszmeiséget ápoló Klub 89 tagját, a Szlovák Nemzeti Tanács egykori alelnökét Rácz Vince kérdezte. Az interjú május 23-án készült. 

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Nappali rovatban